Siirry pääsisältöön

Systemaattinen tiedonhaku: 9. Haun rajaukset

Haun rajaukset 

Monissa tietokannoissa hakua on mahdollista rajata pienemmäksi ja tarkemmaksi hyödyntämällä tietokantojen rajaustyökaluja. Näistä yleisimpiä ovat kielirajaus, julkaisuvuosi sekä vertaisarviointi. Tietokantakohtaisesti tarjolla voi olla rajausmahdollisuuksia esim. julkaisutyypin tai kohderyhmän ikäjakauman mukaan.

Tietokantojen rajaustyökaluja kannattaa kuitenkin käyttää harkiten systemaattisissa katsauksissa, sillä rajauksia käyttämällä saatat rajata hakutuloksistasi pois relevantteja tuloksia. Käyttämällä näitä rajauksia hakutuloksiin ei välttämättä tule myöskään mukaan uusimpia tietokantaan tallennettuja tutkimuksia, joiden tietoja ei ole vielä ehditty indeksoida kattavasti tietokantaan. Käyttämällä rajauksia myös hakustrategian raportointi sekä toistettavuus kärsii, sillä tietokannan rajaustoimintojen algoritmien toiminta ei ole läpinäkyvää hakijalle.

HUOM. Tehdessäsi systemaattista katsausta on haun rajaukset määriteltävä etukäteen tutkimussuunnitelmassa ennen hakujen tekoa, ja niiden käytössä on oltava johdonmukainen.

Tyypillisiä rajauksia

  • Tutkimusmenetelmä. Eri tutkimusmenetelmiin, esim. laadulliseen tutkimukseen, rajaamiseksi on olemassa valmiita testattuja hakusanayhdistelmiä. Hakusanayhdistelmäsivustoja on listattu kohtaan 3. Aiemmin luodut hakustrategiat.
  • Julkaisutyyppi. Monissa tietokannoissa on mahdollisuus rajat julkaisutyyppiä. Rajausta voi myös usein käyttää käänteisesti (NOT / Exclude) sulkemalla pois joukosta esim. kirjallisuuskatsaukset. Kattavamman ja tietokannasta toiseen toistettavan lopputuloksen saa useimmiten aikaan raajamalla sanoilla eikä tietokantojen valmiilla filttereillä.
  • Kieli. Käytä harkiten. Rajallinen kielitaito tai mahdollisuus käyttää käännöspalveluja voi aiheuttaa tarpeen rajata tietyn kielisiin aineistoihin. Vinoumaa aineistoon voi syntyä keskittymällä vain tiettyyn kieleen. Lue lisää language bias -ilmiöstä Dawid Pieperin ja Livia Puljakin (2021) artikkelista. Kielirajaus suositellaan usein tekemään hakuvaiheen sijaan arviointivaiheessa sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella. 
  • Julkaisuaika. Aikarajauksia ei yleensä käytetä systemaattisissa katsauksissa, mutta aikarajaukset voivat olla tarpeen esim. päivityshakua tehdessä. Lue lisää tämän oppaan Haun päivittäminen -sivulta.
  • Kokoteksti / Full text. Älä käytä. Kokotekstirajauksen vuoksi kattavuus kärsii ja syntyy aineiston vinoumaa. Kokotekstin saatavuutta tarkastellaan vasta arvioinnin kokotekstivaiheessa. Tällöin mahdollisesti kokotekstin saatavuuden vuoksi pois suljetut viitteet tulevat kirjatuksi Prisma-kaavioon.