Siirry pääsisältöön

Systemaattinen tiedonhaku: 8. Haun rajaukset

Haun rajaukset 

Monissa tietokannoissa hakua on mahdollista rajata pienemmäksi ja tarkemmaksi hyödyntämällä tietokantojen rajaustyökaluja. Näistä yleisimpiä ovat kielirajaus, julkaisuvuosi sekä vertaisarviointi. Tietokantakohtaisesti tarjolla voi olla rajausmahdollisuuksia esim. julkaisutyypin tai kohderyhmän ikäjakauman mukaan.

Tietokantojen rajaustyökaluja kannattaa kuitenkin käyttää harkiten systemaattisissa katsauksissa, sillä rajauksia käyttämällä saatat rajata hakutuloksistasi pois relevantteja tuloksia. Käyttämällä näitä rajauksia hakutuloksiin ei välttämättä tule myöskään mukaan uusimpia tietokantaan tallennettuja tutkimuksia, joiden tietoja ei ole vielä ehditty indeksoida kattavasti tietokantaan. Käyttämällä rajauksia myös hakustrategian raportointi sekä toistettavuus kärsii, sillä tietokannan rajaustoimintojen algoritmien toiminta ei ole läpinäkyvää hakijalle.

HUOM. Tehdessäsi systemaattista katsausta on haun rajaukset määriteltävä etukäteen tutkimussuunnitelmassa ennen hakujen tekoa, ja niiden käytössä on oltava johdonmukainen.

Valmiita hakusanayhdistelmiä

Usein rajaustyökalujen sijaan on parempi käyttää hakusanoja tulosten rajaamiseen. Valmiita hakusanayhdistelmiä eri tarkoituksiin löydät seuraavista: