Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Systemaattinen tiedonhaku: Manuaalinen haku

Manuaalinen haku

Systemaattisen katsauksen tiedonhakua täydennetään usein ns. manuaalisella haulla. Sen avulla voidaan tavoittaa julkaisuja, jotka ovat puutteellisesti indeksoitu tietokantoihin tai ovat muusta syystä jääneet löytymättä. Esimerkiksi lehden konferenssi- tai muut erikoisnumerot voivat jäädä indeksoimatta.

 

Manuaalisessa haussa

  • Voit käydä huolellisesti läpi määrätyt aihealueen keskeiset tieteelliset lehdet ja muut julkaisut. Ehkä sinulla on jo ennalta tiedossa aihealueesi keskeiset julkaisut tai voit tarkastella, mitä lehtinimekkeitä esiintyy eniten hakutuloksissa.
  • Voit valita tiedonhaun tuloksista osuvimmat ns. ydindokumenteiksi ja käydä läpi niiden lähdeluettelot. Useat tietokannat ehdottavat samankaltaisia artikkeleita (similar / related articles) ja jotkin tietokannat esittävät myös artikkeliin viittaavat artikkelit. Lue lisää: Helmenkasvatus
  • Voit hyödyntää sumean haun logiikkaa noudattavia hakukoneita, kuten Google Scholaria ja Oula-Finnan ulkomaiset e-aineistot -hakua. Tällöin haku on otosmainen, ei kattava ja kontrolloitu haku.

 

Kuvituskuva