Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Oulun ammattikorkeakoulun julkaisijan opas: Julkaisukanavat

Miten valitsen julkaisukanavan?

Voit tarjota julkaisuasi ammatillisten ja tieteellisten lehtien ja kirjojen julkaisijoille kuin myös suurelle yleisölle suunnattuihin julkaisuihin. Julkaisukanavan valinnassa tulee ottaa huomioon kanavan laatu ja kohdeyleisö. Julkaisukanavan valinnassa kannattaa painottaa avoimia julkaisukanavia (Open Access).

Valokuvassa ihminen piirtää sormella huurussa olevaan lasiin.

ARENE ry suosittaa, että ammattikorkeakouluissa toimivat opettajat ja tutkijat suosivat julkaistessaan avointa julkaisupolitiikkaa noudattavia julkaisukanavia, kuten kunkin koulutusalan Open Access -lehtiä ja avoimesti saatavilla olevia sarjajulkaisuja.

Arene ry, Open Access julkilausuma

Julkaisukanavan etsiminen

Oula-Finna tietokantaa voi käyttää apuna sopivan julkaisukanavan etsimisessä. Hakukenttää käyttämällä voi hakea lehden nimellä tai aiheella.

Alakohtaisia tiedonhakuoppaita kannattaa hyödyntää sopivan julkaisukanavan etsimisessä.

Tiedejatutkimus.fi-portaalissa voi tutustua suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisuihin. Hakua voi helposti rajata esimerkiksi Open Access -julkaisuihin. 

 

ISBN-tunnus

​ISBN-tunnus identifioi julkiseen käyttöön tarkoitetut kirjat. Tunnisteet metatiedon osana palvelevat koko julkaisualaa ja kirjastosektoria ja tukevat julkaisujen tunnistamista, käsittelyä ja löytyvyyttä. Tunnuksia käytetään muun muassa julkaisualan tilaus- ja jakelujärjestelmissä nopeuttamaan julkaisujen tunnistamista sekä kansainvälisissä ja kansallisissa yhteisluetteloissa, bibliografioissa, kirjastojen lainausjärjestelmissä sekä tiedonhauissa.

Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle kirjalle, sen jokaiselle julkaisumuodolle ja muutoksia sisältävälle painokselle. Tämä edistää julkaisujen  tunnistamista julkaisualan jakeluketjussa ja takaa halutun julkaisun asiakkaan käyttöön. Julkaisumuoto voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne.

ISBN-tunnuksen voit hakea sähköpostitse osoitteesta isbn@oamk.fi.

Tekijyydestä sopiminen

Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK on laatinut suositukset tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopimiseksi. Suosituksessa käsitellään tekijyyden muodostumista. Tekijyydestä on hyvä keskustella ja sopia hyvissä ajoin – ja mielellään myös kirjallisesti.

Lue lisäksi: Ruth, A.-S. 2018. Tekijyydestä sopiminen vähentää väärinkäsityksiä. Informaatiotutkimus 37 (1). 

Julkaise artikkelisi avoimena Elsevierin lehdissä ilman APC-maksua

Oulun ammattikorkeakoulun vastaavilla kirjoittajilla (corresponding author) on nyt mahdollisuus julkaista artikkelinsa avoimena Elsevierin lehdissä ilman APC-maksua (article processing charge) sopimuksen piiriin kuuluvissa Elsevierin hybridi-lehdissä. Avoimia artikkeleita on sopimuskauden 2021-2023 aikana käytettävissä rajallinen määrä.

Alennuksen saamisen edellytykset:

  • Artikkelin vastaavan kirjoittajan (corresponding author) organisaatio kuuluu FinELibin SD Freedom -sopimukseen. Oamk on mukana sopimuksessa. Koko listan tähän FinELibin sopimukseen kuuluvista organisaatioista löydät täältä.
  • Artikkeli julkaistaan jossain alennuksen piiriin kuuluvista lehdistä. Alennuksen piiriin kuuluvista lehdistä löytyy listaus Finelibin sivuilta.
  • Artikkeli hyväksytään julkaistavaksi 1.1.2021-31.12.2023.

Lisätietoa ja ohjeita julkaisuprosessiin

Emeraldin open access -ohjeet kirjoittajille

FinELib-konsortio on solminut Emeraldin kanssa sopimuksen, johon sisältyy mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisella open access vouchereilla CC BY-lisenssillä. Voucheria käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. 

Ohjeet FinELibin verkkosivuilla.

OAMKIN OMAT JULKAISUKANAVAT

MUUT JULKAISUKANAVAT

Amk-lehti // UAS Journal

UAS journal on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen verkkolehti. Sitä julkaisee Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry ja se on yhteiskustannettu kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen toimesta. UAS journal on Open Access -julkaisu.

Vuoden 2022 ilmestyminen ja teemat

DOAJ - Directory of Open Access Journals

DOAJ:n logo.

DOAJ - Directory of Open Access Journals sisältää tiedot yli 10 000 laadukkaasta, vertaisarvioidusta open access -lehdestä.

Tieteelliset verkkolehdet Suomessa

Tieteellisten seurain valtuuskunnan logo.Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisuportaali sisältää Suomessa julkaistavia tieteellisiä verkkolehtiä ja muita tiedeyhteisöjen verkkojulkaisuja. Portaaliin otetaan mukaan verkkolehtiä, joiden tieteelliset artikkelit ovat vertaisarvioituja ja jotka ovat avoimesti luettavissa (enintään kahden vuoden viipeellä ilmestymisestä).

Sivustolla julkaistaan myös muuta julkaisemiseen ja etenkin verkkojulkaisemiseen liittyvää tietoa.

Journal Quality List - Anne-Wil Harzing

Anne-Will Harzingin yllläpitämä lista, kerää yhteen eri yliopistojen yms. arviointitietoja taloustieteiden ja johtamisen lehdistä.