Siirry pääsisältöön

Oulun ammattikorkeakoulun julkaisijan opas: Kirjoittajamaksut (APC-maksut)

Avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksut (APC-maksu)

Monet tiedekustantajat perivät tutkimusartikkeleiden avoimesta julkaisemisesta kirjoittajamaksun (APC-maksu, Article Processing Charge). Maksut vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. On myös sellaisia Open Access -lehtiä, jotka eivät peri kirjoittajamaksua.

Valokuvassa tietokone, artikkeleita, rahaa ja laskin.

Ensisijaisena tavoitteena on löytää artikkelille sellainen laadukas avoimen julkaisemisen kanava, joka ei peri kirjoittajamaksuja tai sellainen maksuton julkaisukanava, joka sallii vähintään artikkelin vertaisarvioidun käsikirjoitusversion rinnakkaistallentamisen ilman embargoa eli julkaisuviivettä. Kustantajien rinnakkaistallentamisehtoja voi tarkistaa Sherpa/Romeo -palvelusta.

Avoimessa julkaisemisessa on suositeltavaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan Oamkin FinElib-konsortion kautta hankkimien lehtipakettien APC-maksuetuja Elsevierin ja Emeraldin lehdissä.

Artikkelin julkaiseminen avoimena SD Freedom -lehdissä

FinELibin ja Elsevierin sopimuksen perusteella vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita 1.1.2024-31.12.2025 välisenä aikana

Avoimia artikkeleita on käytettävissä rajallinen määrä. Artikkelit julkaistaan CC BY- tai CC BY-NC-ND-lisenssillä. Suosittelemme valitsemaan CC BY:n, jota useat rahoittajat edellyttävät.

FinELibin-sivuilta löydät lisätietoa siitä, milloin olet oikeutettu julkaisemaan artikkelisi avoimena maksutta ja miten saat edun käyttöösi.

Maksuton avoin julkaiseminen Emeraldin Premierin hybridilehdissä on päättynyt 31.12.2023

Neuvottelut uudesta 1.1.2024 alkavasta sopimuksesta ovat vielä kesken. Tutkijat joiden artikkelien hyväksymispäivämäärä on 1.1.2024 tai sen jälkeen, voivat julkaista artikkelinsa maksumuurin takana ja avata ne takautuvasti maksutta avoimeksi, jos uusi sopimus saadaan solmittua. Jos uuteen sopimukseen ei päästä, tutkijoiden on katettava avoimen julkaisemisen kustannukset jollain muulla tavalla tai julkaistava artikkelinsa maksumuurin takana

Lisätietoa neuvottelutilanteesta

TARKISTA RINNAKKAISTALLENNUSOIKEUTESI

Sherpa/Romeon logo.

Sherpa/RoMEO palveluun on koottu perustiedot kustantajien ja yksittäisten lehtien rinnakkaistallennusoikeuksista. Palvelusta selviää voiko esim. kansainvälisessä tiedelehdessä julkaistua artikkelia rinnakkaistallentaa ja millä ehdoin sen saa tallentaa.

 

Sherpa/Juliet palveluun on tutkimusrahoittajien käytäntöjä avoimesta julkaisemisesta ja rinnakkaistallennusehdoista.

Kotimaisten tiedekustantajien rinnakkaistallennuskäytäntöjä

Ammattilehtien rinnakkaistallentamis- ja avoimen julkaisemisen politiikkoja