Julkaisukanavan valinnassa tulee ottaa huomioon sen laatu. ARENE ry suosittaa, että ammattikorkeakouluissa toimivat opettajat ja tutkijat suosivat julkaistessaan avointa julkaisupolitiikkaa noudattavia julkaisukanavia, kuten Open Access -lehtiä ja avoimesti saatavilla olevia sarjajulkaisuja.
Saalistavat kustantajat (predatory publishers) markkinoivat julkaisujaan houkuttelevilla sähköpostiviesteillä. Näiden kustantajien pääasiallinen tavoite on kerätä kirjoittajamaksuja. Ne eivät huolehdi artikkeleiden vertaisarvioinnista eivätkä panosta toimitustyöhön. Lehden ilmoittamat toimittajat, toimituskunnat ja vaikuttavuuden arviointia kuvaavat mittarit ovat usein valheellisia. Saalistajille on myös tyypillista, että niiden nimet jäljittelevät ja muistuttavat läheisesti arvostettujen lehtien ja kustantajien nimiä.
Kaapatuilla lehdillä (hijacked/cloned journals) tarkoitetaan julkaisukanavia, joiden toiminta perustuu jonkin jo olemassa olevan lehden verkkosivuston kopioimiseen tavoitteena harhauttaa tutkijoita toimittamaan artikkelinsa kopioituun lehteen alkuperäisen sijaan. Toiminnan tavoitteena on kerätä kirjoittajamaksuja alkuperäisen lehden mainetta hyödyntäen.
Lue lisää:
Luotettavan julkaisukanavan tunnusmerkkejä ovat mm. seuraavat:
Jos lehti tai kustantaja ei ole tuttu, kannattaa lukea muutama artikkeli ja arvioida niiden laatua. Voit myös ottaa yhteyttä kirjoittajiin tai lehden toimituskunnassa oleviin tutkijoihin ja kysyä heidän kokemuksiaan lehdestä ja kustantajasta.
Lähde: Lilja, J., Ilva, J., Pölönen, J., & Jukka, L. (2014). Miten voin arvioida avoimen julkaisun luotettavuutta? (PDF-tiedosto)
Julkaisufoorumi (JUFO) on tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Eri tieteenaloille ominaisten julkaisukulttuurien huomioimiseksi luokitus sisältää niin lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja kuin kirjakustantajiakin.
Impact Factor (IF) eli vaikuttavuuskerroin kuvaa tieteellisen julkaisun merkittävyyttä. IF kertoo kuinka monta viitettä keskimäärin kyseinen julkaisu sai kahden edellisen vuoden artikkeleihinsa. Impact Factor on yleensä mainittu lehden kotisivulla. Niitä voidaan etsiä myös tietokannoista, esim. Journal Citation Reports (JCR). Kannattaa kuitenkin huomioida, että vasta perustetun laadukkaankin julkaisun Impact Factor on julkaisun alkuvaiheessa alhainen. Myöskään korkeatasoiset kansalliset tieteelliset julkaisut eivät tule koskaan samaan kovin korkeaa Impact Factoria julkaisukielen ollessa suomi.