Siirry pääsisältöön

Biologian tiedonhakuopas: Tiedonhaku ja viitetietokannat

Työskentele kotona tai kampuksella

E-aineistoihin pääset Oula-Finnasta ja Kirjaston oppaista löytyvien linkkien kautta.

Kampuksilla saat e-aineistot käyttöösi, kun olet kirjautunut Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella yliopiston verkossa olevalle tietokoneelle tai langattomaan Eduroam-verkkoon. Muualta yliopiston verkkoon voi kirjautua käyttämällä VPN-palvelua tai etätyöpöytää.

Yliopiston verkon ulkopuolella e-aineistoja voi käyttää kirjautumalla etäkäyttöön. Kirjautumisikkuna avautuu automaattisesti. Kirjaudu Oulun yliopiston käyttäjätunnuksilla. Lisäohjeita etäkäyttöön löydät sivulta E-aineistojen käyttäminen.

Keskeisimmät viitetietokannat

Viitetietokannat ovat yleensä paras valinta, kun lähdetään etsimään tieteellistä tietoa tietystä aiheesta. Viitetietokantoihin tallennetaan tiedonhaun kannalta oleellisimmat tiedot lukuisten kansainvälisten tiedekustantajien julkaisemista lehtiartikkeleista ja kirjoista. Viitetietokannoissa on myös hyvät työkalut hakujen tekemiseen. Käyttöohjeet kannattaa tarkistaa kyseisen tietokannan omista ohjeista tai pikaoppaasta (Tietokantojen oppaat).

 Viitetiedoissa on usein linkki artikkelin tai kirjan kokotekstiin, mutta joskus kokotekstin joutuu etsimään muualta, ks. Artikkelin tai kirjan kokotekstin saatavuus.

Lisää hyödyllisiä tietokantoja on Oula-Finnan tietokantalistalla

Artikkelin tai kirjan kokotekstin saatavuus

Tietokantojen viitetietojen yhteydessä on yleensä linkki kokotekstiin. Artikkelin tai kirjan kokotekstin etsimiseen voi kokeilla myös seuraavia keinoja:

Apua tiedonhakuun

Tietopalvelu opastaa tiedonhaussa, tietokantojen, e-kirjojen ja artikkeleiden käytössä sekä viitteidenhallinnassa. Opastus on maksutonta Oulun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Chattipäivystys ma - pe klo 9 - 16

Email: informationservice (at) oulu.fi

Puhelin: 0294 483504

Hakusanojen etsiminen

Alla olevat työkalut ovat hyödyllisiä minkä tahansa aiheen kohdalla. Lisää hakusanojen etsimisestä Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa ja Hakusanat-oppaassa

ChatGPT, Copilot ja vastaavat tekoälytyökalut voivat auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Huomaa, että ne eivät kuitenkaan korvaa tarvetta perehtyä alan tutkijoiden ja asiantunijoiden käyttämiin termeihin, ks. Tekoälytyökaluja tiedonhaussa.

Viitteidenhallinta

Siirrä hyvät viitteet talteen viitteidenhallintaohjelmaan. Viitteidenhallintaohjelman avulla voit:

  • luoda tietokannan itse valituista viitteistä
  • kerätä viitetietoja eri lähteistä
  • jakaa viitteitä muille
  • kirjoittaa lähdeviitteet tekstiin
  • tehdä lähdeluettelon
  • muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti.
Viitteidenhallintaohjelmia

LaTeXin käyttäjälle hyödyllisiä ohjelmia ovat myös mm. JabRef ja BibTeX

Käyttöoikeudet