Siirry pääsisältöön

Systemaattinen tiedonhaku: Kokotekstin paikantaminen

Kokotekstin paikantaminen

Viitetietokannoista, kuten PubMedistä, ei aina löydy suoraan kokotekstilinkkiä. Varsinkin systemaattista katsausta tehdessä tietokannan tarjoamia kokotekstirajauksia ei kannata käyttää, sillä tämä rajaa liikaa pois tutkimustyösi kannalta relevantteja tuloksia. Alla on esitetty ohjeita siitä, miten Oulun yliopiston ja Oamkin opiskelijat voivat etsiä kokotekstiä.

1. Tarkista kokotekstilinkit

Klikkaa tietokannassa näkyviä kokotekstilinkkejä  ja -kuvakkeita. Linkit ovat monesti nimetty "Full text". Jotta käyttöoikeus tunnistettaisiin, varmista että olet kirjautunut tietokantaan kirjaston sivujen kautta. Lue lisää etäkäyttöohjeista. 

 

2. Tarkista Google Scholarilla

Kopioi viitetietokannasta tarvitsemasi artikkelin nimi. Kirjaudu Google Scholariin kirjaston sivujen kautta. Liitä artikkelin nimi hakukenttään. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Esim. "Nurse leaders as managers of ethically sustainable caring cultures". Google Scholar paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin organisaatiolla on tilaus, että avoimista julkaisuarkistoista.

 

3. Tarkista Oula-Finnalla

Kirjaudu organisaatiosi Oula-Finnaan. Liitä artikkelin nimi hakukenttään ja klikkaa Oula-Finnan ulkomaisten artikkelien hakua. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Haku paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin organisaatiollasi on tilaus, että useista avoimista julkaisuarkistoista. Mikäli et löydä kokotekstiä artikkelille, saatat löytää perushaun puolelta painetun lehden kokoelmatiedon. Painetun lehden voit lainata tai skannata tarvitsemasi artikkelin kirjastossa.

 

4. Tarkista Varastokirjaston kokoelma.

Maksuton artikkelikopiotilaus on Oula-Finnan palvelu, jonka kautta yliopiston ja Oamkin opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata lehtiartikkeleita Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta. Tarkista, että Varastokirjastossa on tarvitsemasi lehden numero. Liitä tilaukseen artikkelin tarkat julkaisutiedot. Voit noutaa tilaamasi artikkelikopion paperisena valitsemastasi kirjaston toimipaikasta. Oulun yliopiston ja Oamkin henkilökunta voivat pyytää tilaamansa artikkelikopiot sisäisellä postilla.

 

5. Tarkista saatavuus oman organisaatiosi ulkopuolelta

  • Yliopistolainen: Voit tarkistaa Oamkin Oula-Finna näkymästä onko Oamkilla käyttöoikeus tarvitsemaasi aineistoon. Yliopistolaiset eivät voi etäkäyttää Oamkin aineistoja, mutta paikalliskäyttö on mahdollista kirjaston kaikissa toimipisteissä niillä asiakaspäätteillä, jotka toimivat Oamkin verkossa.  Lisätietoa kirjaston työasemista.
  • Oamkilainen: Voit tarkistaa yliopiston Oula-Finna näkymästä onko yliopistolla käyttöoikeus tarvitsemaasi aineistoon. Oamkilaiset eivät voi etäkäyttää yliopiston aineistoja, mutta paikalliskäyttö on mahdollista kaikissa kirjaston toimipisteissä niillä päätteillä, jotka toimivat yliopiston verkossa. Lisätietoja kirjaston työasemista. 

 

6. Tarkista mahdollisuus kaukolainaukseen

Mikäli aineistoa ei löydy lähialueen kirjastoista, se voi kuitenkin olla tilattavissa kaukolainana muualta Suomesta.

Kokotekstin paikantaminen 

 
Monissa tietokannoissa on käytössä linkityspalvelu, jonka avulla voit hakea viitetiedolle kokotekstiä.
Klikkaa viiteen yhteydessä näkyvää Find it -linkkiä / Check Oula-Finna for availability 
 
 Avautuvaan näkymään on listattu tietokantoja, joista aineisto löytyy kokotekstinä. Huom! Joskus linkit vievät vain tietokannan / lehden etusivulle. Voit joutua etsimään oikean vuosikerran ja numeron itse.