E-aineistoihin pääset Oula-Finnasta ja Kirjaston oppaista löytyvien linkkien kautta.
Kampuksilla saat e-aineistot käyttöösi, kun olet kirjautunut Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella yliopiston verkossa olevalle tietokoneelle tai langattomaan Eduroam-verkkoon. Muualta yliopiston verkkoon voi kirjautua käyttämällä VPN-palvelua tai etätyöpöytää.
Yliopiston verkon ulkopuolella e-aineistoja voi käyttää kirjautumalla etäkäyttöön. Kirjautumisikkuna avautuu automaattisesti. Kirjaudu Oulun yliopiston käyttäjätunnuksilla. Lisäohjeita etäkäyttöön löydät sivulta E-aineistojen käyttäminen.
Tieteellisiä julkaisuja etsitään tietokannoista. Tiettyyn tieteenalaan erikoistuneissa tietokannoissa saat suoraan tarkasti rajatun ja relevantin hakutuloksen. Erikoistietokantoihin saattaa sisältyä julkaisuja, joita ei löydy monitieteisistä tietokannoista. Niissä voi myös olla käytettävissä alan tesaurus eli kontrolloitu asiasanasto tai alakohtaisia hakukenttiä tai muita rajaustyökaluja.
Jos aiheesi on moni- tai poikkitieteinen, katso myös toisen tieteenalan opasta ja Oula-Finnan tietokantalistaa.
Tutustu tietokannan omiin käyttöohjeisiin (Tietokantojen oppaat). Viitetiedoissa on usein linkki artikkelin tai kirjan kokotekstiin, mutta joskus kokotekstin joutuu etsimään muualta, ks. kirjojen ja lehtien saatavuus.
Monitieteiset tietokannat ovat eri tieteenalat laajasti kattavia suuria viite- tai kokotekstitietokantoja. Ne sisältävät vähintään viitetiedot ja tiivistelmän artikkeleista, kirjoista, konferenssijulkaisuista ja muista tiedonlähteistä. Ne ovat helppokäyttöisiä ja niissä on usein monipuoliset työkalut hakujen tekemiseen. Jotkut tietokannat tarjoavat lisäksi työkaluja julkaisujen analysointiin ja arviointiin.
Tietopalvelu opastaa tiedonhaussa, tietokantojen, e-kirjojen ja artikkeleiden käytössä sekä viitteidenhallinnassa. Opastus on maksutonta Oulun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Chattipäivystys ma - pe klo 9 - 15
Email: informationservice (at) oulu.fi
Puhelin: 0294 483504
Alla olevat työkalut ovat hyödyllisiä minkä tahansa aiheen kohdalla. Lisää hakusanojen etsimisestä Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa ja Hakusanat-oppaassa.
ChatGPT, Copilot ja vastaavat tekoälytyökalut voivat auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Huomaa, että ne eivät kuitenkaan korvaa tarvetta perehtyä alan tutkijoiden ja asiantunijoiden käyttämiin termeihin, ks. Tekoälytyökaluja tiedonhaussa.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.