LibGuides: Arkkitehtuuri: Tiedonhaku ja viitetietokannat

Keskeisimmät viitetietokannat

Viitetietokannat ovat yleensä paras valinta, kun lähdetään etsimään tieteellistä tietoa tietystä aiheesta. Viitetietokantoihin tallennetaan tiedonhaun kannalta oleellisimmat tiedot lukuisten kansainvälisten tiedekustantajien julkaisemista lehtiartikkeleista ja kirjoista. Viitetietokannoissa on myös hyvät työkalut hakujen tekemiseen. Käyttöohjeet kannattaa tarkistaa kyseisen tietokannan omista ohjeista tai pikaoppaasta (Tietokantojen oppaat).

Viitetiedoissa on usein linkki artikkelin tai kirjan kokotekstiin, mutta joskus kokotekstin joutuu etsimään muualta, ks. Artikkelin tai kirjan kokotekstin saatavuus.

Lisää hyödyllisiä tietokantoja on Oula-Finnan tietokantalistalla

Ebsco Databases Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälisiä eri alojen kokoteksti- ja viitetietokantoja. Voit hakea useasta tietokannasta samanaikaisesti. Ebsco-opas
Avery Index to Architectural Periodicals Linkki avautuu uuteen ikkunaan
A guide to the current literature of architecture and design. The index covers international, scholarly and popular periodical literature, including publications of professional associations; US state and regional periodicals; and major serial publications in the architecture and design of Europe, Asia, Latin America and Australia. Ebsco-opas
Scopus Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen viittaustietokanta. Scopus-opas | Ongelmia Scopuksen käytössä?
Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot.
RIBA British Architectural Library Catalogue Linkki avautuu uuteen ikkunaan
The online catalogue consists of an index to over 300 of the world's most respected architectural periodicals held in the RIBA Library.
RIBA-pikaopas
The online catalogue consists of:
-an index to over 300 of the world's most respected architectural periodicals held in the RIBA Library
-a catalogue of the books and audio visual materials acquired by the RIBA Library, including details of books available for loan to RIBA members
-a catalogue of the RIBA Library Photographs Collection, including listings of slides available for hire
-a catalogue of drawings and other materials acquired by the RIBA Library Drawings Collection since 1986, with brief entries for all earlier acquisitions
-a catalogue of the RIBA Library Manuscripts Collection
-a biographical database of architects
CumInCAD - Cumilative index of Computer Aided Architectural Design Linkki avautuu uuteen ikkunaan
CumInCAD is a cumulative index of publications about computer aided architectural design.
User must create account in order to access papers.
CumInCAD is a cumulative index of publications about computer aided architectural design. It includes bibliographic information about over 10,300 records from journals and conferences such as ACADIA, ASCAAD, CAADRIA, eCAADe, SiGraDi, CAAD futures, DDSS and others. All papers include full abstracts. Full texts, in PDF, of some 7,400 papers are also available. A separate index of some 1,400 papers in Spanish language are maintained. Published papers relating to building performance may be retrieved directly from the IBPSA-website.

Jokaisen käyttäjän tulee luoda henkilökohtaiset tunnukset tietokantaan New user -linkin kautta.
ProQuest Databases Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälisiä eri alojen kokoteksti- ja viitetietokantoja. Tiedonhakuja voi tehdä kaikista tietokannoista yhtä aikaa tai yhdestä tai useammasta erikseen. ProQuest-opas
Web of Science Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta. Web of Science -opas
Wiley Online Library Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen. E-lehtiä ja e-kirjoja. Ohje

Artikkelin tai kirjan kokotekstin saatavuus

Tietokantojen viitetietojen yhteydessä on yleensä linkki kokotekstiin. Artikkelin tai kirjan kokotekstin etsimiseen voi kokeilla myös seuraavia keinoja:

Oula-Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Oulun yliopiston kirjaston painetut ja elektroniset kokoelmat. Hae artikkelin otsikolla Kansainvälisten e-aineistojen haku -välilehdeltä.
Kirjautumalla sisään Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella (Haka Login) saat käyttöösi kirjaston e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Lisätietoa | Pikaopas
Google Scholar (yliopiston etäkäyttö) Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu. Hae artikkelin otsikolla. Kokotekstin etsimiseen voi kokeilla myös Googlea.
Kirjautumalla Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella etäkäyttöön saat käyttöösi maksullisia e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Pikaopas

Alternative access – vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin
FInELibin vinkit: miten saada käyttöön tieteellinen artikkeli, jos organisaatiolla ei ole voimassaolevaa lisenssisopimusta kyseiseen lehteen
Kuopion Varastokirjasto
Tilaa aineistoa Varastokirjastosta. Tilaaminen on maksutonta Oulun yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.
Kaukopalvelu
Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Asiakkaan käyttöön tilataan muista kirjastoista alkuperäisinä tai jäljenteinä sellaisia julkaisuja, joita omassa kirjastossa ei ole.

Rakennustiedon kortistot

RT-Net, KH-Net ja SIT-Net Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Rakennusalan monipuolisin tietopalvelu ja laatujärjestelmä kestävään rakentamiseen.
Palvelusta saat ohjeet suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapitoon.

RT-Net on käytettävissä arkkitehtuurin osaston tiloissa. Käyttöoikeusrajoitus: 8 yhtäaikaista käyttäjää. KH-Netissä 4 yhtäaikaista käyttäjää.
Käyttö kirjastossa – ota yhteys virkailijaan

Apua tiedonhakuun

Tietopalvelu opastaa tiedonhaussa, tietokantojen, e-kirjojen ja artikkeleiden käytössä sekä viitteidenhallinnassa. Opastus on maksutonta Oulun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Chattipäivystys ma - pe klo 9 - 16

Email: informationservice (at) oulu.fi

Puhelin: 0294 483504

Varaa aika hakupajaan
eli tiedonhaun ohjaukseen yksin tai yhdessä, etäyhteydellä tai paikan päällä.
Tieteellisen tiedonhankinnan opas
Tiedonhankintakurssin oppimateriaali, joka sopii myös itsenäiseen tiedonhankintataitojen opiskeluun.

Hakusanojen etsiminen

Alla olevat työkalut ovat hyödyllisiä minkä tahansa aiheen kohdalla. Lisää hakusanojen etsimisestä Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa ja Hakusanat-oppaassa.

MOT Kielipalvelu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
MOT Kielipalvelu sisältää sanakirjoja, kielenkääntäjän ja kielentarkistimen | Ohje

Scopus
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Etsi ensin tuloksia tietämilläsi hakusanoilla. Löydät lisää potentiaalisia hakusanoja Refine results -työkalun Keywords-kohdasta.
Lisätietoa | More info Pienennä | Less info
Scopus on laaja viitetietokanta, jonka sisältää myös julkaisujen saamat viittaukset vuodesta 1996 alkaen. Tietokannan aihealoina ovat luonnontieteet, lääketiede (sisältää koko Medline-tietokannan), tekniikka, yhteiskunta- ja humanistiset tieteet. Tietokanta kattaa yli 21000 tieteellistä lehteä ja lisäksi se sisältää 6,5 miljoonaa kokousartikkelia, kirjasarjoja sekä kaupallisia julkaisuja. Lisäksi Scopus etsii myös patenttitietokantojen sisältöä (US Patent and Trademark Office, European Patent Office, Japan Patent Office, World Intellectual Property Organization and UK Intellectual Property Office).
Wikipedia
Useasti hyvä lähde aiheeseen tutustumiseen ja synonyymien löytämiseen. Toimii myös sanakirjana.

ChatGPT, Copilot ja vastaavat tekoälytyökalut voivat auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Huomaa, että ne eivät kuitenkaan korvaa tarvetta perehtyä alan tutkijoiden ja asiantunijoiden käyttämiin termeihin, ks. Tekoälytyökaluja tiedonhaussa.

Kotimaisia lehtiä ja lehtiartikkeleita

Kotimaiset lehdet ja lehtiartikkelit

Jos suomalaista lehteä ei löydy elektronisena, painettu lehti löytyy kirjaston lehtikokoelmasta tai Pegasus-kirjaston varaston vapaakappalearkistosta; lue lisää vapaakappaleaineistoista.

1. Aloita e-lehtien hakeminen Oula-Finna-tietokannasta, jossa on paljon linkkejä lehtien kokoteksteihin:

Oula-Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Oulun yliopiston kirjaston painetut ja elektroniset kokoelmat. Kirjautumalla sisään Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella (Haka Login) saat käyttöösi kirjaston e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Oula-Finna-opas

Oula-Finnan e-lehtien haku
Kirjoita lehden nimi hakulaatikkoon. Läheskään kaikille lehdille ei ole määritelty tieteenala- ja asiasanakategoriaa.

2. Jos linkki kokotekstiin ei löydy Oula-Finnasta, tarkista löytyykö lehti jostakin e-lehtipalvelusta:

Journal.fi - suomalaiset tiedelehdet verkossa Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomalaisia avoimia tiedelehtiä eri tieteenaloilta. Suurin osa lehdistä on välittömästi avoimia eli heti ilmestyttyään ilmaiseksi luettavissa. Osa tulee avoimiksi viiveajan jälkeen. | Journal.fi-opas
Google Scholar (yliopiston etäkäyttö) Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu. Kirjautumalla Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella etäkäyttöön saat käyttöösi maksullisia e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Ohje

TISCI - lista suomalaisia tieteellisiä verkkolehtiä
Vertaisarvioidut lehdet saa listattua Selaa-välilehden Vertaisarvioitu-kohdasta.
Digi - Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Suomessa julkaistut sanoma- ja aikakauslehdet digitoituina. Vuoteen 1939 käytettävissä vapaasti verkossa, vuodesta 1940 vapaakappaletyöasemilla ja Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella Tutkain-hankkeessa.

DOAJ - Directory of Open Access Journals Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälinen open access -lehtien hakupalvelu. Lisätietoa

3. Kokotekstejä löytyy myös lehtien kotisivuilta: googlaa lehden nimellä.

Linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin:

Kotimaisia artikkeleita / Oula-Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Arto-tietokanta ja Journal.fi. Oula-Finna-opas

Artikkelien arviointi

Lehtien ja lehtiartikkelien arviointi
Tieteellisen tiedonhankinnan opas / Oulun yliopiston kirjasto
Lisätietoa | More info Pienennä | Less info
Tieteellisen tiedonhankinnan opas / Oulun yliopiston kirjasto
Kansallinen julkaisumetriikkaopas: Artikkelien arviointi

JUFO-portaali Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Julkaisufoorumin palvelu, jossa on arvioitu vertaisarvioituja, kansainvälisiä sekä kotimaisia tieteellisiä lehtiä/sarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia.

Viitteidenhallinta

Siirrä hyvät viitteet talteen viitteidenhallintaohjelmaan. Viitteidenhallintaohjelman avulla voit:

luoda tietokannan itse valituista viitteistä
kerätä viitetietoja eri lähteistä
jakaa viitteitä muille
kirjoittaa lähdeviitteet tekstiin
tehdä lähdeluettelon
muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti.

Viitteidenhallintaohjelmia

Mendeley Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Mendeley on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voi mm. kerätä viitetietoja eri lähteistä ja jakaa viitteitä muiden kanssa. Mendeleyn avulla voi myös muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti. Mendeley-opas
Zotero Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Zotero on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voi mm. kerätä viitetietoja eri lähteistä (sis. tuplakontrollin), jakaa viitteitä muiden kanssa ja muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti. Zotero-opas

LaTeXin käyttäjälle hyödyllisiä ohjelmia ovat myös mm. JabRef ja BibTeX

Arkkitehtuuri: Tiedonhaku ja viitetietokannat

Työskentele kotona tai kampuksella