Helmenkasvatusstrategiassa (citation pearl growing strategy) lähtökohtana on relevantti julkaisu, jonka avulla etsitään lisää julkaisuja samasta aiheesta esimerkiksi lähdeviittausten kautta.
Helmenkasvatusta voi hyödyntää jo tiedonhankinnan alkumetreillä, kun ei vielä tunnisteta hakusanoiksi sopivaa alan termistöä. Tiedonhankintaprosessin aikana sillä voi myös täydentää hakulauseilla saatua hakutulosta.
Ydindokumenttia vanhempaa kirjallisuutta voi löytää tutkimalla ydinartikkelin lähdeluetteloa (Cited references) eli listaa niistä dokumenteista, joita kirjoittaja on käyttänyt tiedonlähteenään ja joihin hän on viitannut.
Ydindokumenttia uudempaa kirjallisuutta voi löytää hakemalla viittaustietoja sisältävistä tietokannoista ne dokumentit, jotka viittaavat ydindokumenttiin (Citing documents, Cited by, Times cited).
Web of Science -viittaustietokannassa helmeä voisi kasvattaa tarkastelemalla esimerkiksi julkaisun lähdeluetteloa (References) tai artikkeliin viittaavia julkaisuja (Citations).
Monitieteellinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta: tieteellisiä lehtiä, konferenssijulkaisuja, ammattilehtiä, kirjasarjoja, patentteja. Linkkejä kokoteksteihin löytyy SFX-linkityspalvelun kautta.
Scopus-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Lisätietoa Scopuksen sisällöstä
Monitieteinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta. Linkkejä kokoteksteihin löytyy SFX-linkityspalvelun kautta. Web of Science -pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Lisätietoja
Tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu. Kirjautumalla Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella etäkäyttöön saat käyttöösi maksullisia e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Pikaopas | Lisätietoja
Ydinjulkaisusta löytyneillä hakusanoilla voi tehdä tiedonhakuja. Ydindokumentista uusia hakusanoja etsittäessä kannattaa tutustua erityisesti otsikkoon, abstraktiin ja käytettyihin asiasanoihin.
Voit myös tarkastella tekijähaulla tai tietokannan tutkijaprofiileista, onko ydindokumentin kirjoittajilta ilmestynyt muutakin aiheeseesi liittyvää aineistoa.
Yksittäisen julkaisun lisäksi myös hakutulosta voi käyttää helmenä. Esimerkiksi Scopuksen Keyword-työkalu listaa koko hakutuloksen asiasanat. Listalta kannattaa kopioida talteen hyvät hakusanat.
Joissakin tietokannoissa on automaattisia aiheeseen liittyvien julkaisujen listauksia (Related records), jotka perustuvat tietokannan sisältämien julkaisujen yhteisiin tekijöihin, asiasanoihin tai lähdeviitteisiin. Niiden hyödyllisyys vaihtelee.
Tekoälypohjaiset tiedonhakusovellukset osaavat ehdottaa uusia lähteitä jo löydettyjen julkaisujen perusteella tai luoda kirjallisuuskarttoja viittausten perusteella. Huomaa kuitenkin, että julkaisujen pdf-tiedostojen lataaminen tekoälysovelluksiin on usein kielletty e-aineistojen käyttöehdoissa.