Kirjat, lehdet ja artikkelit - Tiedonhakuopas – prosessi-, ympäristö-, kaivos- ja rikastustekniikka, geotieteet ja kemia

Saatavuus, lehdet, kirjat ja kokotekstitietokannat

Artikkelin tai kirjan kokotekstin saatavuus

Tietokantojen viitetietojen yhteydessä on yleensä linkki kokotekstiin. Artikkelin, kirjan tai konferenssijulkaisun kokotekstin etsimiseen voi käyttää myös seuraavia keinoja:

Oula-Finna | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Oulun yliopiston kirjaston painetut ja elektroniset kokoelmat. Kirjautumalla sisään Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella (Haka Login) saat käyttöösi kirjaston e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Oula-Finna-opas
Google Scholar | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu. Kirjautumalla Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella etäkäyttöön saat käyttöösi maksullisia e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Ohje

Asenna LibKey Nomad
Valitse sivun alaosasta selaimesi ja asenna lisäosa. Valitse organisaatiolistalta University of Oulu tai Oulu University of Applied Sciences (OAMK).
Alternative access – vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin
FInELibin vinkit: miten saada käyttöön tieteellinen artikkeli, jos organisaatiolla ei ole voimassaolevaa lisenssisopimusta kyseiseen lehteen
Kuopion Varastokirjasto
Tilaa aineistoa Varastokirjastosta. Tilaaminen on maksutonta Oulun yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.
Kaukopalvelu
Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Asiakkaan käyttöön tilataan muista kirjastoista alkuperäisinä tai jäljenteinä sellaisia julkaisuja, joita omassa kirjastossa ei ole.
Tee hankintaehdotus
Puuttuuko kirjaston kokoelmista tarvitsemaasi tutkimus- tai kurssikirjallisuutta? Tee hankintaehdotus.

Oman alan lehtien selaaminen

Oulun yliopiston tilaamat lehdet löytyvät saatavuustietoineen Oula-Finnasta lehden nimellä. Lehtinimekkeet voi myös listata tieteenaloittain sivulla Oula-Finna: Selaa lehtiä.

E-lehdet-opas
Tietoa elektronisista lehdistä ja e-lehtitietokannoista. Sanastoa.

Kustantajien kokotekstitietokantoja

Kustantajien omissa tietokannoissa voit selata kyseisen kustantajan julkaisuja. Usein voit myös tehdä aiheenmukaisia hakuja ja kohdistaa hakusi artikkeleiden kokotekstiin. Huomaa, että kustantajien kaikkiin lehtiin ei ole käyttöoikeutta, eikä kaikkia lehtiä tilata suoraan kustantajalta.

ACS Publications | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
American Chemical Societyn julkaisemat kemian ja lähitieteiden lehdet. FinELibin yhteistyö ACS:n kanssa päättyy. Aiempien sopimusten perusteella henkilökunnalla ja opiskelijoilla on edelleen pääsy moniin vuosina 1996–2023 maksumuurin takana julkaistuihin artikkeleihin. Avoimena julkaistut artikkelit ovat vapaasti kaikkien luettavissa.
Annual Reviews | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Erityisesti katsausartikkeleistaan tunnettuja lehtiä eri tieteenaloilta.
DOAJ - Directory of Open Access Journals Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälinen open access -lehtien hakupalvelu. Lisätietoa

Geologi
Suomen geologisen seuran julkaisu.
Geophysica
Geophysical Society of Finland. Saatavissa myös DOAJ -tietokannan kautta.

IEEE Xplore - IEEE Electronic Library (IEL) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Sisältää IEEE:n ja IET:n julkaisemien lehtien kokotekstiartikkelit, konferenssijulkaisut ja kaikki voimassa olevat IEEE:n standardit IEEE-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Tietokannan tukemat selaimet
IEEE Xplore Digital Library on sähkö- ja tietotekniikan keskeinen kokotekstitietokanta. Se sisältää IEEE:n (Institute of Electrical and Electronic Engineers) ja IET:n (Institution of Engineering and Technology) julkaisemien lehtien kokotekstiartikkelit, konferenssijulkaisut ja kaikki voimassa olevat IEEE:n standardit. IEEE Xplore sisältää noin 160 maailman johtavaa tekniikan alan lehteä ja yli 2 miljoonaa kokotekstidokumenttia vuodesta 1988 lähtien sekä valikoitua aineistoa vuoteen 1893 asti.
Full-text access to over 160 journals, magazines and over 1200 conference proceedings published since 1988 plus select content back to 1950, and more than 3800 technical standards.
IOPscience Linkki avautuu uuteen ikkunaan
IOP:n (Institute of Physics) lehtiä, kirjoja ja konferenssijulkaisuja. Kustantaja IOP Publishing.
JSTOR | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen, kokotekstilehtiä, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta. Ohje
Nature | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Nature on yksi arvostetuimmista monitieteisistä kausijulkaisuista. Nature Publishing Group julkaisee myös muita lehtiä eri tieteenaloilta.

RCS Royal Society of Chemistry – Journals, books & databases
Royal Society of Chemistryn kustantamat lehdet, kirjat ja tietokannat.

ScienceDirect (Elsevier) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Elsevier-kustantamon monitieteinen tietokanta, lehdet kokoteksteinä v. 1995 alkaen. | ScienceDirect-ohje
Science | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Viikoittain ilmestyvä arvostettu luonnontieteisiin painottunut tiedelehti. Tutkimusartikkeleiden lisäksi julkaisee mm. tiedeuutisia.
SpringerLink | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Springer-kustantamon monitieteinen tietokanta, sis. mm. lehtiä, kirjoja, konferenssijulkaisuja. Ohje
Wiley Online Library | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen. E-lehtiä ja e-kirjoja. Ohje

E-kirjatietokannat

E-kirjatietokannoissa voi usein tehdä hakuja kirjojen sisältöön. Kirjat löytyvät otsikoidensa kautta myös Oula-Finna -tietokannasta.

E-kirjat-opas
Tietoa Oulun yliopiston hankkimien e-kirjojen käytöstä ja saavutettavuudesta, e-kirjatietokannoista, lukemiseen tarvittavista ohjelmista ja lataamisesta omalle tietokoneelle.

Esimerkkejä e-kirjatietokannoista

Ebook Central (ProQuest) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
E-kirjoja. Monitieteinen. | Ebook Central -ohje
eBook Collection (Ebsco) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen. E-kirjoja. | Ohje
Elsevier Books on ScienceDirect | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen. E-kirjoja. | Ohje
Google Books Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Sisältää tietoja kirjoista ja/tai sisällön esikatselun ja/tai kokotekstin.
SAGE Research Methods | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tietoa tutkimusmenetelmistä, tutkimuksen tekemisestä ja tieteellisestä kirjoittamisesta. Sisältää kirjoja, sanakirjoja, hakuteoksia, lehtiartikkeleita, videoita ja podcasteja. | Ohje

Hyllyluokat

Hyllyluokan sisältöä voit selata Oula-Finnan tarkennetussa haussa hakemalla hyllyluokalla, esimerkiksi P 001.81, ja kohdistamalla haku Sijainti -kenttään.

Painettujen kirjojen sijainti hyllyluokittain kirjaston kartalla - ks. aiheenmukainen kokoelma.

Hakuteoksia ja käsikirjoja

CRC Handbook of Chemistry & Physics | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Duodecim lääketietokanta | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Duodecim lääketietokanta on maamme kattavin lääketietokanta terveydenhuollon ammattilaisille. Palveluun sisältyvät: Pharmaca Fennica, Suomen Lääkeohje Oy:n, EMA:n ja Fimean valmisteyhteenvetoselosteet.
International Critical Tables of Numerical Data | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Contains an enormous amount of critical data on inorganic and organic compounds, and pure substances. Featuring physical, thermodynamic, mechanical, and other key properties.
This classic and well-known reference was originally published from 1926 - 1930 for the National Research Council in 7 volumes. It contains an enormous amount of critical data on inorganic and organic compounds, and pure substances. Featuring physical, thermodynamic, mechanical, and other key properties, it is a major reference source used by those involved in chemistry, physics, and engineering.

In 2003, Knovel undertook the conversion of this publication into full-text searchable electronic format that makes data easily accessible. 7 most important tables were made interactive for increased searchability and user-friendliness.
Knovel Critical Tables | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
This important, interactive Knovel reference contains tables of physical, solvent, and thermodynamic properties.
This important, interactive Knovel reference contains tables of physical, solvent, and thermodynamic properties. The physical property tables alone include over 21,000 inorganic and organic compounds, and pure substances. The solvent property tables have data for 385 common solvents, and the thermodynamic property tables have data for over 15,000 compounds. Additionally, several tables make use of the interactive Equation Plotter to plot thermodynamic properties as a function of temperature.
Each table is fully interactive and searchable by keyword and numeric property value. The thermodynamic tables feature an Equation Plotter that graphically represents the temperature correlation relationships and allows for easy calculation and plotting of the properties.
Merck Index Online | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kemikaalit, lääkeaineet ja -valmisteet, biologisesti vaikuttavat aineet (yli 10 000 yksittäistä ainetta ja ryhmää). Orgaaniset nimireaktiot.
Encyclopedia of chemicals, drugs and biologicals with over 10,000 monographs on single substances or groups of related compounds. It also includes an appendix with monographs on organic name reactions.
MOT Kielipalvelu | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
MOT Kielipalvelu sisältää sanakirjoja, kielenkääntäjän ja kielentarkistimen | Ohje
Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Aihealueina ovat mm. epäorgaaniset ja orgaaniset kemikaalit, lääkkeet, polymeerit ja muovit, metallit ja lejeeringit, biotekniikka ja elintarvikekemia, prosessitekniikka ja analyyttiset menetelmät ja ympäristönsuojelu. Huom. haku kirjan sisällöstä: Search - valitse valikosta This reference work.

Tutkimuslaitosten julkaisuja

Finna Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot.
GTK:n julkaisut Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Geologian tutkimuskeskus
Julkari - Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan yhteinen avoin julkaisuarkisto Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kokoelmat: Kansanterveyslaitos KTL , Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes, Sosiaali- ja terveysministeriö STM, Säteilyturvakeskus STUK, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Työterveyslaitos TTL.
Luken julkaisut (Jukuri) Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Luonnonvarakeskuksen (Luke) avointa julkaisuarkisto. Jukurissa on tiedot Luken julkaisutuotannosta. Osa julkaisuista on vapaasti ladattavissa.
Luken muodostaneiden tutkimuslaitosten aikaisemmasta julkaisutuotannosta osan tiedot ovat järjestelmässä jo nyt ja kattavuus paranee jatkuvasti. Erityyppiset julkaisut on sijoitettu omiin kokoelmiinsa. Julkaisuhaun voi kohdistaa koko Jukuriin tai valittuun kokoelmaan.
Suomen ympäristökeskuksen julkaisut Linkki avautuu uuteen ikkunaan
VTT:n julkaisurekisteri Linkki avautuu uuteen ikkunaan
VTT:n julkaisusarjojen julkaisuja.

Sanoma- ja aikakauslehtiä

Vaikka Oula-Finnan haulla löytyvästä sanoma- tai aikakauslehtinimekkeestä ei olisi linkkiä e-versioon, voi lehti löytyä näistä palveluista.

ePress | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Suomalaisia paikallis- ja maakuntalehtiä digitaalisina näköisversioina heti niiden ilmestyttyä. Lehdet ovat luettavissa jopa 2 vuoden ajalta. Lehtiä voi lukea Oulun yliopiston verkossa. 3 yhtäaikaista käyttäjää. | Finnish local newspapers. No off-campus access.
PressReader | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
PressReader sisältää tuhansia sanoma- ja aikakauslehtiä, yli sadasta eri maasta, kymmenillä eri kielillä. Katevuodet vaihtelevat, voivat olla useita vuosia. Ei rajoituksia samanaikaisten käyttäjien määrässä. | Help Center | Mobile App

Saavutettavuus

Saavutettavuus – helpota lukemista -opas tarjoaa tietoa kirjaston saavutettavuuspalveluista. Onko sinulla lukivaikeus tai muu lukemiseste? Ota käyttöösi Celian äänikirjat lukemisesteisille.

Sivustoja ja oppimisympäristöjä

ChemSpider Linkki avautuu uuteen ikkunaan
A free chemical structure database providing fast access to over 25 million structures, properties and associated information.
ChemSpider is a free chemical structure database providing fast access to over 25 million structures, properties and associated information. By integrating and linking compounds from more than 400 data sources, ChemSpider enables researchers to discover the most comprehensive view of freely available chemical data from a single online search. It is owned by the Royal Society of Chemistry.
ChemSpider builds on the collected sources by adding additional properties, related information and links back to original data sources. ChemSpider offers text and structure searching to find compounds of interest and provides unique services to improve this data by curation and annotation and to integrate it with users’ applications.
ForestBioFacts - digital learning environment Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Käyttöoikeus on vain Oulun yliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla. Selainversio vaatii jokaisen käyttäjän henkilökohtaisen rekisteröitymisen. Rekisteröitymisohjeet saa sähköpostitse osoitteesta elele@oulu.fi. | Only the students and staff of University of Oulu are entitled to use this database. All users need to create a personal account. You will get instructions for registration from elele@oulu.fi.
ForestBioFacts on puuteollisuuden digitaalinen oppimisympäristö. Sisältää myös Papermaking Science and Technology -kirjasarjan.

Se kattaa kaiken puupohjaisista tuotteista ja teknologioista kestävään metsänhoitoon. Myös biopohjaiset nanomateriaalit, puupohjaiset tekstiilit ympäristöjohtaminen ja investointisuunnittelu ovat esillä. ForestBioFacts sisältää myös kaikille avoimen johdantoteeman, joka antaa hyvän yleiskuvan metsäbiotalouden mahdollisuuksista ja merkityksestä globaalien haasteiden ratkaisemisessa.

ForestBioFacts is suitable whether you are a student or new-comer in the forest-based industries or an experienced R&D professional in the field. The free introduction theme gives you an overview from the sustainable forestry to the versatile fibre-based products in the circular bioeconomy. You can also have a glimpse of all the other 15 themes. When you want to go deeper, you can easily select the themes and the subscription time that you want. Includes also Sisältää myös Papermaking Science and Technology -book series.
KnowPap | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Paperitekniikan, paperitehtaan automaation ja prosessinhallinnan oppimisympäristö, joka on suunniteltu itseopiskeluun ja opetuksen tueksi. HUOM! Ei etäkäyttöä! Käytettävissä vain yliopiston sisäisessä verkossa.
KnowPulp | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Sellutekniikan, sellutehtaan automaation ja prosessinhallinnan oppimisympäristö, joka on suunniteltu itseopiskeluun ja opetuksen tueksi. HUOM! Ei etäkäyttöä! Käytettävissä vain yliopiston sisäisessä verkossa.
Minerals Information (USGS Minerals) Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tilastoja ja tietoa maailmanlaajuisesti mineraalien tuotannosta, kysynnästä sekä ympäristönsuojelusta.

SIRCh/Chemical Information sources
SIRCh provides links to factual sources on the Internet where answers can be found to chemical questions.

Julkaisujen arviointi

Luotettavan tieteellisen julkaisun tunnusmerkkejä

Vertaisarviointi (referee, peer review) eli ennakkotarkastus riippumattomien asiantuntijoiden toimesta.
Löytyy tietokannasta, jossa on vain laadukkaita vertaisarvioituja julkaisuja (PubMed, Scopus, Web of Science).
Joissakin tietokannoissa on mahdollista rajata hakutulos vain vertaisarvioiduissa lehdissä julkaistuihin artikkeleihin (Oula-Finna, Ebsco).

JUFO-portaali Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Julkaisufoorumin palvelu, jossa on arvioitu vertaisarvioituja kansainvälisiä ja kotimaisia tieteellisiä lehtiä/sarjoja sekä konferensseja ja kirjakustantajia. | Tiedonhakijan JUFO-ohje
Ulrichsweb - Global serials directory | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Ulrichsweb sisältää tietoa lehdistä, mm. vertaisarvioinnin. Vain Oulun yliopiston käytössä.

Julkaisumetriikka

Vastuullinen julkaisumetriikan käyttö Oulun yliopistossa
Kansallinen julkaisumetriikkaopas
Oppaassa on esitelty julkaisumetriikkaan liittyvät keskeisimmät käsitteet sekä miten erilaisia kohteita voidaan julkaisujen perusteella analysoida. Erilaiset indikaattorit, tiedonlähteet ja työkalut esitellään monipuolisesti.

Journal Citation Reports (JCR) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Web of Science -tietokannan viittausaineistoon perustuvat lehtien Impact Factor (IF) -arvot löytyvät JCR-tietokannasta. Lisätietoa JCR-tietokannasta | Lisätietoa Impact Factorista | JCR Support & Training
SJR - SCImago Journal & Country Rank Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Portaali, joka sisältää Scopus-tietokannan aineiston perusteella kehitettyjä indikaattoreita lehtien ja maiden arviointiin. Esim. SJR-indikaattori perustuu Scopuksen viittausaineistoon. Lisätietoa SCImago Journal & Country Rank-palvelusta
Lisätietoa SJR indikaattorista.
Lisätietoa

Tietoaineisto-oppaat

Erikoiskokoelmat
EU-tieto
Lainsäädäntö ja virallistieto
Patentit
Standardit
Tilastot
Vapaakappaleaineisto / Tutkain-hanke

Tiedonhakuopas – prosessi-, ympäristö-, kaivos- ja rikastustekniikka, geotieteet ja kemia : Kirjat, lehdet ja artikkelit

Työskentele kotona tai kampuksella