LibGuides: Tiedonhakuopas /kone-, materiaali-, rakennustekniikka ja tuotantotalous: Artikkelit/Lehdet/Tietokannat

Keskeiset viitetietokannat

Scopus | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen viittaustietokanta. Scopus-opas | Ongelmia Scopuksen käytössä?
Web of Science | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen viittaus- ja tiivistelmätietokanta. Web of Science -opas
Uusi Ebsco Databases | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälisiä eri alojen kokoteksti- ja viitetietokantoja. Voit hakea useasta tietokannasta samanaikaisesti. Uusi Ebsco-opas
Ebsco Databases | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälisiä eri alojen kokoteksti- ja viitetietokantoja. Voit hakea useasta tietokannasta samanaikaisesti. Ebsco-opas. Vanha Ebscon käyttöliittymä käytössä vuoden 2024 loppuun. Uusi Ebsco-opas
ProQuest Databases | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälisiä eri alojen kokoteksti- ja viitetietokantoja. Tiedonhakuja voi tehdä kaikista tietokannoista yhtä aikaa tai yhdestä tai useammasta erikseen. ProQuest-opas
CAS SciFinder-n | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Helppokäyttöinen liittymä kemian tiedonlähteisiin, miljoonia kirjallisuus- ja patenttiviitteitä sekä kemiallisten yhdisteiden ja reaktioiden tietoja sisältäviin CAS:n tietokantoihin, kuten Chemical Abstracts-tietokantaan. Sisältää myös Medlinen. Pääsy vain yliopiston verkosta, käytä tarvittaessa VPN-yhteyttä. Käyttöoikeus on vain Oulun yliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla ja jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä henkilökohtaisesti. Anna rekisteröitymislomakkeella oulu.fi-loppuinen sähköpostiosoite. Linkki rekisteröitymiseen | SciFinder-n-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Tietokannan sisältö
TRID Linkki avautuu uuteen ikkunaan
TRID on liikenne- ja kuljetusalan viitetietokanta. Se sisältää TRIS- ja ITRD- tietokannat.
TRID contains more than one million references to books, technical reports, conference proceedings, and journal articles in the field of transportation research as well as more than 73,000 links to free or fee-based full-text publications. It is produced and maintained by the Transportation Research Board TRB. TRID is an integrated database that combines the records from TRB’s Transportation Research Information Services (TRIS) Database and the OECD’s Joint Transport Research Centre’s International Transport Research Documentation (ITRD) Database.

Keskeiset kokotekstitietokannat

ScienceDirect (Elsevier) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Elsevier-kustantamon monitieteinen tietokanta, lehdet kokoteksteinä v. 1995 alkaen. | ScienceDirect-ohje
SAE Mobilus Linkki avautuu uuteen ikkunaan
SAE Mobilus Academic Library sisältää ilmailu-, auto- ja hyötyajoneuvoteollisuuteen liittyviä aineistoja. Tietokanta on koekäytössä Oulun yliopistossa 30.9.2024 asti.
Emerald Insight | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Emerald-kustantamon kokotekstilehtiä. Aihealueet: liiketaloustiede, markkinointi, hallinto ja johtaminen, informaatiotutkimus, tekniikka ja laatu. Kokoelma sisältyy Scopus-tietokantaan. | Emerald-ohje
IEEE Xplore - IEEE Electronic Library (IEL) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Sisältää IEEE:n ja IET:n julkaisemien lehtien kokotekstiartikkelit, konferenssijulkaisut ja kaikki voimassa olevat IEEE:n standardit IEEE-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Tietokannan tukemat selaimet
IEEE Xplore Digital Library on sähkö- ja tietotekniikan keskeinen kokotekstitietokanta. Se sisältää IEEE:n (Institute of Electrical and Electronic Engineers) ja IET:n (Institution of Engineering and Technology) julkaisemien lehtien kokotekstiartikkelit, konferenssijulkaisut ja kaikki voimassa olevat IEEE:n standardit. IEEE Xplore sisältää noin 160 maailman johtavaa tekniikan alan lehteä ja yli 2 miljoonaa kokotekstidokumenttia vuodesta 1988 lähtien sekä valikoitua aineistoa vuoteen 1893 asti.
Full-text access to over 160 journals, magazines and over 1200 conference proceedings published since 1988 plus select content back to 1950, and more than 3800 technical standards.
ABI/INFORM Collection (ProQuest) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kansainvälinen kauppatieteellisen alan kirjallisuutta sisältävä tietokanta. Ohje
Academic Search Ultimate (EBSCO) Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellisiä kokotekstilehtiä eri tieteenaloilta. Ebsco-opas

SpringerLink (sis. Lecture Notes in Computer Science -sarjan)
Verkkotietopalvelu luonnontieteiden, lääketieteen ja tekniikan aloille, joka tarjoaa elektronista ja painettua aineistoa Springer-Verlag -kustantajalta. SpringerLink-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet
Lisätietoa | More info Pienennä | Less info
SpringerLink on verkkotietopalvelu luonnontieteiden, lääketieteen ja tekniikan aloille. Tietopalvelu tarjoaa elektronista ja painettua aineistoa Springer-Verlag -kustantajalta, jolla on 150 vuoden kokemus alalta. Palvelu tarjoaa julkaisuja myös kustantajilta Urban and Vogel, Steinkopff, ja Birkhäuser.

Wiley Online Library | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Monitieteinen. E-lehtiä ja e-kirjoja. Ohje

Kotimaiset tietokannat

TALI Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Artikkeliviitteitä suomenkielisiin tekniikan alan lehtiin 1980-2016. Tietokannan päivitys on lopetettu.
Tietokannassa on viitteitä valikoidusti yli 130 suomenkielisen tekniikan alan aikakauslehden artikkeleihin alkaen vuodesta 1980.
Arto - kotimaisia artikkeliviitteitä Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Mikä Arto on? | Arton lehtilista
Vinkki: Tee haku yhtä aikaa Artosta ja Journal.fi:n aineistosta Kotimaisia artikkeleita -välilehdellä Oula-Finnassa.
Suomessa painetut aikakauslehdet ovat Oulun yliopiston kirjaston vapaakappalearkistossa, josta ne lainataan lukusalilainaksi.

Artikkelien arviointi

Lehtien ja lehtiartikkelien arviointi
Tieteellisen tiedonhankinnan opas / Oulun yliopiston kirjasto
Kansallinen julkaisumetriikkaopas: Artikkelien arviointi

JUFO-portaali Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Julkaisufoorumin palvelu, jossa on arvioitu vertaisarvioituja kansainvälisiä ja kotimaisia tieteellisiä lehtiä/sarjoja sekä konferensseja ja kirjakustantajia.

Lehtien arviointi

Opas tieteellisiin julkaisuihin pohjautuvaan arviointiin: Lehtien arviointi

JUFO-portaali This link opens in a new window
Julkaisufoorumin palvelu, jossa on arvioitu vertaisarvioituja, kansainvälisiä sekä kotimaisia tieteellisiä lehtiä/sarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia.
Journal Citation Reports (JCR) This link opens in a new window
Web of Science -tietokannan viittausaineistoon perustuvat lehtien Impact Factor (IF) -arvot löytyvät JCR-tietokannasta. Lisätietoa JCR-tietokannasta | Lisätietoa Impact Factorista

SCR - SCImago Journal & Country Rank
Portaali, joka sisältää Scopus-tietokannan aineiston perusteella kehitettyjä indikaattoreita lehtien ja maiden arviointiin. Esim. SJR-indikaattori perustuu Scopuksen viittausaineistoon.
Lisätietoa SCImago Journal & Country Rank-palvelusta
Lisätietoa SJR indikaattorista.
Lisätietoa | More info Pienennä | Less info
Lisätietoa

Internet-lähteiden arviointi

Internet-lähteitä tulee arvioida kriittisesti ottaen huomioon tietojen luotettavuus, lähteen pysyvyys, dokumentin saatavuus ja tekijänoikeuskysymykset.

Ohjeita Internet-lähteiden arviointiin:

Berkleyn yliopiston ohje
Cornellin yliopiston ohje

Avoin (Open Access, OA) -julkaiseminen

Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi.

Opas avoimesta julkaisemisesta.

Hakusanojen etsiminen

Alla olevat työkalut ovat hyödyllisiä minkä tahansa aiheen kohdalla. Lisää hakusanojen etsimisestä Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa ja Hakusanat-oppaassa.

MOT Kielipalvelu | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
MOT Kielipalvelu sisältää sanakirjoja, kielenkääntäjän ja kielentarkistimen | Ohje

Scopus
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Etsi ensin tuloksia tietämilläsi hakusanoilla. Löydät lisää potentiaalisia hakusanoja Refine results -työkalun Keywords-kohdasta.
Lisätietoa | More info Pienennä | Less info
Scopus on laaja viitetietokanta, jonka sisältää myös julkaisujen saamat viittaukset vuodesta 1996 alkaen. Tietokannan aihealoina ovat luonnontieteet, lääketiede (sisältää koko Medline-tietokannan), tekniikka, yhteiskunta- ja humanistiset tieteet. Tietokanta kattaa yli 21000 tieteellistä lehteä ja lisäksi se sisältää 6,5 miljoonaa kokousartikkelia, kirjasarjoja sekä kaupallisia julkaisuja. Lisäksi Scopus etsii myös patenttitietokantojen sisältöä (US Patent and Trademark Office, European Patent Office, Japan Patent Office, World Intellectual Property Organization and UK Intellectual Property Office).
Wikipedia
Useasti hyvä lähde aiheeseen tutustumiseen ja synonyymien löytämiseen. Toimii myös sanakirjana.

ChatGPT, Copilot ja vastaavat tekoälytyökalut voivat auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Huomaa, että ne eivät kuitenkaan korvaa tarvetta perehtyä alan tutkijoiden ja asiantunijoiden käyttämiin termeihin, ks. Tekoälytyökaluja tiedonhaussa.

Tieteelliset hakukoneet

Google Scholar | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Tieteellisten dokumenttien verkkohakupalvelu. Kirjautumalla Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella etäkäyttöön saat käyttöösi maksullisia e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Ohje
BASE - Bielefeld Academic Search Engine Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Laaja-alainen hakukone erityisesti akateemisten vapaasti käytettävien web- aineistojen hakuun. Lisätietoja tietokannasta

Artikkelin/lehden saatavuus

Lehtiartikkelien etsimiseen kannattaa kokeilla alla olevia työkaluja:

Oula-Finna | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Hae artikkelin otsikolla e-aineistot -välilehdeltä.
Kirjautumalla sisään Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella (Haka Login) saat käyttöösi kirjaston e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta. Lisätietoa | Pikaopas
Google Scholar | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Hae artikkelin otsikolla. Kannattaa hakea myös Googlesta. Pikaopas| Lisätietoja
BASE - Bielefeld Academic Search Engine Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Hae artikkelin otsikolla

Alternative access – vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin
FinELibin vinkit: miten saada käyttöön tieteellinen artikkeli, jos organisaatiolla ei ole voimassaolevaa lisenssisopimusta kyseiseen lehteen.
Kuopion Varastokirjasto
Tilaa aineistoa Varastokirjastosta. Tilaaminen on maksutonta Oulun yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.
Kaukopalvelu

Viitteidenhallinta

Siirrä hyvät viitteet talteen viitteidenhallintaohjelmaan. Viitteidenhallintaohjelman avulla voit:

luoda tietokannan itse valituista viitteistä
kerätä viitetietoja eri lähteistä
jakaa viitteitä muille
kirjoittaa lähdeviitteet tekstiin
tehdä lähdeluettelon
muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti.

Viitteidenhallintaohjelmia

Mendeley Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Mendeley on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voi mm. kerätä viitetietoja eri lähteistä ja jakaa viitteitä muiden kanssa. Mendeleyn avulla voi myös muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti. Mendeley-opas
Zotero Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Zotero on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voi mm. kerätä viitetietoja eri lähteistä (sis. tuplakontrollin), jakaa viitteitä muiden kanssa ja muotoilla tekstiviittaukset sekä lähdeluettelon eri viittaustyylien mukaisesti. Zotero-opas

LaTeXin (BibTeX) käyttäjälle kätevä ohjelma on myös JabRef.

Viittausseuranta

Viittausseuranta tarkoittaa automaattisen uutuusseurannan asettamista tietyn artikkelin tai tietyn tutkijan kirjoittamien artikkelien saamille uusille viittauksille.

Viittauseuranta Web of Science -tietokannassa ja Scopus-tietokannassa

Perustietoa e-lehdistä

E-lehdet -opas
Tietoa elektronisista lehdistä ja e-lehtitietokannoista

Sanomalehdet

PressReader
PressReader (ent. PressDisplay) sisältää yli 5000 sanomalehteä, 100 eri maasta, 60 eri kielellä. Lehdet ovat luettavissa 60 päivää. Käyttörajoitus 5 yhtäaikaista käyttäjää.
ePress
ePress on kotimainen sähköinen sanomalehtipalvelu, jossa on näköispainoksina paikallis- ja maakuntalehtiä, myös ruotsinkielisiä, heti niiden ilmestyttyä. Lehdet ovat luettavissa 60 päivää. Aineistoon ei ole etäkäyttöoikeutta.

Tieteenalakohtaiset lehtilistat

E-lehtiä voi selata aihealueittain Oula-Finnassa.

SCImago Journal & Country Rank sisältää tieteenalakohtaisia listoja Scopus-tietokannan sisältämistä lehdistä, konferensseista ja kirjoista. Listoja voi järjestellä erilaisen indikaattorien mukaan.

Building and Construction
noin 120 lehteä.
Business, Management and Accounting
n. 1300 julkaisua, joista 1100 lehteä, alakategorioina mm. Industrial Relations, Marketing, Strategy and Management
Civil and Structural Engineering
noin 200 lehteä.
Control and Systems Engineering
noin 200 lehteä
Decision Sciences
n. 400 julkaisua, joista n.300 lehtiä, alakategorioina mm. Management Science and Operations Research
Geotechnical Engineering and Engineering Geology
noin 150 lehteä.
Industrial and Manufacturing Engineering
noin 200 lehteä
Materials Science
noin 1000 lehteä, alakategorioina mm. Biomaterials, Ceramics and Composites, Metals and Alloys
Mechanical Engineering
noin 500 lehteä
Mechanics of Materials
noin 300 lehteä

Journal Citation Reports mahdollistaa Web of Science -tietokantaan sisältyvien lehtien vartailun ja arvioinnin. Tietokannan sisältämät yli 10000 lehteä on jaoteltu yli 200 tieteenalakohtaiseen kategoriaan.

Journal Citation Reports (JCR) | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
- Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Web of Science -tietokannan viittausaineistoon perustuvat lehtien Impact Factor (IF) -arvot löytyvät JCR-tietokannasta. Lisätietoa JCR-tietokannasta | Lisätietoa Impact Factorista | JCR Support & Training

Rinnakkaistallentaminen

Avoimen julkaisemisen oppaassa on tietoa rinnakkaistallentamisesta.