Opas tieteellisiin julkaisuihin pohjautuvaan arviointiin: Lehtien arviointi
Internet-lähteitä tulee arvioida kriittisesti ottaen huomioon tietojen luotettavuus, lähteen pysyvyys, dokumentin saatavuus ja tekijänoikeuskysymykset.
Ohjeita Internet-lähteiden arviointiin:
Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi.
Alla olevat työkalut ovat hyödyllisiä minkä tahansa aiheen kohdalla. Lisää hakusanojen etsimisestä Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa ja Hakusanat-oppaassa.
ChatGPT, Copilot ja vastaavat tekoälytyökalut voivat auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Huomaa, että ne eivät kuitenkaan korvaa tarvetta perehtyä alan tutkijoiden ja asiantunijoiden käyttämiin termeihin, ks. Tekoälytyökaluja tiedonhaussa.
Lehtiartikkelien etsimiseen kannattaa kokeilla alla olevia työkaluja:
Siirrä hyvät viitteet talteen viitteidenhallintaohjelmaan. Viitteidenhallintaohjelman avulla voit:
Viittausseuranta tarkoittaa automaattisen uutuusseurannan asettamista tietyn artikkelin tai tietyn tutkijan kirjoittamien artikkelien saamille uusille viittauksille.
E-lehtiä voi selata aihealueittain Oula-Finnassa.
SCImago Journal & Country Rank sisältää tieteenalakohtaisia listoja Scopus-tietokannan sisältämistä lehdistä, konferensseista ja kirjoista. Listoja voi järjestellä erilaisen indikaattorien mukaan.
Journal Citation Reports mahdollistaa Web of Science -tietokantaan sisältyvien lehtien vartailun ja arvioinnin. Tietokannan sisältämät yli 10000 lehteä on jaoteltu yli 200 tieteenalakohtaiseen kategoriaan.