Tälle sivustolle on koottu keskeisimpien Oulun yliopistossa käytössä olevien tietokantojen käyttöohjeet.
Tiedonhaun perusperiaatteet on esitelty Tieteellisen tiedonhankinnan oppaassa.
Oulun yliopisto on ostanut (lisensoinut) useita tietokantoja, joiden käyttö on mahdollista vain yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle (yliopiston verkko, VPN-yhteys tai etäkäyttö Haka Login -kirjautumisella).
Mene tietokantoihin kirjaston oppaissa tai Oula-Finnassa olevien linkkien avulla. Hakukoneella löytynyt tietokannan osoite ei yleensä mene oikeaan paikkaan, eikä tietokanta sisällä linkkejä Oulun yliopiston ostamiin kokotekstilehtiin.
Joitakin tietokantoja, kuten Oula-Finna ja Google Scholar, voivat kaikki käyttää tiedonhakuun, mutta elektronisiin kokoteksteihin pääsyyn vaaditaan sitten Oulun yliopiston käyttäjätunnus.
Punaisella lukkosymbolilla merkittyjen eli ostettujen aineistojen käyttö:
Vihreällä f-kirjainsymbolilla merkittyjen aineistojen käyttöoikeudet löytyvät FinELibin sivulta.
Kysy tai ilmoita ongelmista: elele@oulu.fi
Esimerkki: tarkoituksena on tutkia miten eri kulttuureista (Käsite 1) olevien ihmisten kommunikointi (Käsite 2) sujuu työpaikoilla (Käsite 3) TAI mitä organisaation (Käsite 3) viestintä (Käsite 2) kertoo suhtautumisesta maahanmuuttoon (Käsite 1) TAI miten asenteet ulkomaalaisia (Käsite 1) kohtaan vaikuttavat vuorovaikutuksen (Käsite 2) kautta yrityksen (Käsite 3) toimintaan.
Hakusanat asetellaan tietokannan hakulaatikkoon näin:
Käsite 1:n variaatiot: | multicultur* OR intercultur* OR cross-cultur* OR "cultural pluralism" [jne.] |
AND | |
Käsite 2:n variaatiot: | communicat* OR interact* OR discours* [jne.] |
AND | |
Käsite 3:n variaatiot: | work* OR organization* OR organisation* [jne.] |
Hakulausekkeena:
(multicultur* OR intercultur* OR cross-cultur* OR "cultural pluralism") AND (communicat* OR interact* OR discours*) AND (work* OR organization* OR organisation*)
Linkityspalvelu (Link resolver)
Tietokannoissa on käytössä linkityspalvelu. Se on linkki, jolla pääsee artikkelin tai kirjan kokotekstiin, jos kokotekstiä ei ole käsillä olevassa tietokannassa, esim. tai tai Libkey-linkki tai BrowZine-linkki.
LibKey
Linkityspalvelu, jolla saadaan tietokannasta suora linkki artikkelin kokotekstiin (PDF), esim. Oula-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun hakutuloksessa.
Linkki tulee kaikkiin lehden artikkeleihin, vaikka kyseinen artikkeli ei olisikaan kokotekstinä, koska se on liian vanha tai uusi suhteessa kokotekstin katevuosiin.
LibKey Nomad
Selaimeen asennettava lisäosa eli laajennus (extension), joka selvittää, onko artikkeli saatavilla Oulun yliopiston kirjaston kautta.
Yliopiston ostamiin kokotekstilehtiin pääsee normaalisti vain kirjaston sivujen ja tietokantojen kautta. Jos menet hakukoneella suoraan kustantajan sivulle, et näe onko aineisto saatavilla.
Kun Libkey Nomad on asennettuna koneellesi, se kertoo alanurkkaan ilmestyvän kuvakkeen avulla, mikäli artikkeli on saatavilla kirjaston kautta.
Tietokannassa näkyy
LibKey.io
Sivusto, jossa voi hakea artikkelin DOI- tai PMID-tunnisteen perusteella.
BrowZine
Palvelu, jossa voi selata ja hakea kirjastoon hankittuja e-lehtiä aihepiirin tai hakusanojen perusteella.
Aihealueittaiset lehdet voi järjestellä Scimago Journal Rankin (SJR) mukaan. SJR on Scopus-tietokannan lehtien arviointi-indikaattori, eikä sitä ole kaikilla BrowZinen lehdillä.
Artikkelin saa ladattua PDF:nä. Export Citation -kohdasta löytyy myös Mendeley-siirto.
BrowZine-linkkejä on esim. Oula-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun hakutuloksessa ja muissakin tietokannoissa, esim. Ebscossa.
BrowZinesta on käytössä vain selausnäkymä ilman käyttäjäominaisuuksia, joten sinne ei voi tehdä omia tunnuksia.
Tietopalvelu toimipisteissä: Pegasus-kirjasto, Lääketieteen kirjasto, Soten kirjasto, Oulaisten oppimiskeskus.
Tietoiskut on tarkoitettu Oulun yliopiston ja Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä OYSin henkilökunnalle. Ei ennakkoilmoittautumista, ellei toisin mainita.