Siirry pääsisältöön

Acta Universitatis Ouluensis -opinnäyteopas: Acta-sarjan kuvaus

Acta-sarjan kuvaus

Mitä sarjassa julkaistaan

Acta Universitatis Ouluensis -sarjassa julkaistaan väitöskirjoja sekä muita alkuperäistutkimuksia, suppeita yleiskatsauksia ja näihin verrattavia kirjoituksia, jotka täyttävät tieteellisille julkaisuille asetettavat vaatimukset. Sarjaan otetaan myös kokoomateoksia, esimerkiksi konferenssijulkaisuja ja juhlakirjoja. Sarja jakaantuu kahdeksaan alasarjaan, joilla on tiedekuntakohtaiset sarjatoimittajat. Julkaisut ilmestyvät sekä elektronisena että painettuna. Julkaisut taitetaan Acta-sarjan edellyttämään muotoon.

 

Väitöskirjat

Väitöskirjaa varten tekijä toimittaa valmiin materiaalin sarjan toimitukseen vähintään 5 viikkoa ennen väitöspäivää. Aikataulussa on otettava huomioon loma-ajat. Käsikirjoituksia ei oteta vastaan heinäkuussa, joten heinä-elokuussa väittelevän on saatava prosessi päätökseen ennen juhannusta. Myös vuodenvaihteessa on syytä varata julkaisemiseen enemmän aikaa.

Ennen julkaisuprosessin aloittamista väittelijällä on oltava tohtoriohjelmatoimikunnan myöntämä väittelylupa.

Väitöskirjoja ei vertaisarvioida, vaan julkaisemista varten riittävät esitarkastajien lausunnot.

 

Vertaisarvioidut julkaisut

Väitöskirjojen lisäksi kaikkiin Actan alasarjoihin otetaan vertaisarvioituja julkaisuja, jotka täyttävät tieteellisille julkaisuille asetettavat vaatimukset. Käsikirjoituksen ottamisesta sarjaan päättää kunkin alasarjan sarjatoimittaja, joka on julkaisutoimikunnan jäsen. Hän hyväksyy myös kaksi vertaisarvioijaa, joilta toimitus pyytää käsikirjoituksesta kirjalliset lausunnot.

Acta-sarjan julkaisujen vertaisarviointiohje

Acta Universitatis Ouluensis -sarjalle on myönnetty Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) vertaisarviointitunnus. Sarja sitoutuu noudattamaan tunnuksen käytölle asetettuja ehtoja. 
Lisätietoja vertaisarviointitunnuksesta

 

Sarja F Scripta Academican julkaisut

Actan F-alasarjaan Scripta Academica voidaan ottaa myös eri tieteenalojen vertaisarvioimattomia julkaisuja, esimerkiksi konferenssijulkaisuja, raportteja, katsauksia ja työpapereita. Ne julkaistaan joko painettuna, elektronisesti tai molemmissa muodoissa.

 

Acta-sarjan julkaisut ovat saatavilla sekä painettuna että avoimessa OuluREPO -julkaisuarkistossa.

 

Acta Universitatis Ouluensis -sarjan alasarjojen e-julkaisut

Sarja A Scientiae Rerum NaturaliumOuluREPO Oulun yliopiston julkaisuarkisto
Sarja B Humaniora
Sarja C Technica
Sarja D Medica
Sarja E Scientiae Rerum Socialium
Sarja F Scripta Academica
Sarja G Oeconomica
Sarja H Architectonica

Koristekuva