Siirry pääsisältöön

Tieteellisen tiedonhankinnan opas

Hakutuloksen analysointi ja rajaustyökalut

Tietokantojen hakutuloksen analysointityökalut (analyze results, refine results) auttavat arvioimaan tulosjoukkoa lajittelemalla tai järjestämällä tuloksia erilaisten kriteerien mukaan. Ne mahdollistavat tulosjoukon karsimisen esimerkiksi toivotun julkaisuajankohdan, kielen, julkaisutyypin tai tieteenalan suhteen.

Tulosjoukon järjestys

Tulosjoukko esitetään tietokannoissa yleisimmin julkaisuajan tai relevanssin mukaisessa järjestyksessä. Joissakin tietokannoissa tuloksen saa viittausten lukumäärän (vaikuttavuuden) mukaiseen järjestykseen.

Relevanssin eli osuvuuden mukaan järjestetyssä hakutuloksessa listan kärkeen nousevat julkaisut, jotka vastaavat parhaiten käyttämiäsi hakusanoja. Kannattaa muistaa, että tietokantojen kriteerit relevanssille vaihtelevat, ja että katkaisumerkillä haettuja termejä ei yleensä huomioida relevanssilajittelussa.

 

Google Scholarissa, jossa mahdollisuudet täsmällisen tiedonhaun tekemiseen ovat rajallisia ja hakutulosten koko usein tuhansia viitteitä, relevanssin mukainen järjestys (Sort by relevance) auttaa löytämään osuvia tuloksia.

Tulosjoukon rajaaminen

Yleisimpiä hakutulokseen tehtäviä rajauksia ovat kieli, julkaisuvuosi ja vertaisarviointi. Rajaustyökalujen käytön tulee olla tarkoituksenmukaista ja harkittua. Varmista ennen rajauksen tekemistä, että hakulauseesi on kunnossa, noudatat tietokannan käyttöohjetta ja olet valinnut aiheeseesi sopivat hakusanat.

Julkaisutyyppi

Monissa tietokannoissa haun voi rajata vertaisarvioitujen lehtien artikkeleihin (peer review, referee, scholarly). Muita julkaisutyyppiin liittyviä rajausmahdollisuuksia ovat mm. rajaaminen kirjoihin, konferenssijulkaisuihin tai katsausartikkeleihin (review).

HUOM! Joissakin tietokannoissa on houkutteleva full text - eli kokotekstidokumentteihin rajaus, joka rajaa hakutuloksen niihin dokumentteihin, jotka ovat suoraan luettavissa kyseisessä tietokannassa. Tämän joukon ulkopuolelle jäänyt dokumentti voi kuitenkin olla helposti saatavana jotain muuta kautta (linkin kautta, open access -julkaisuna tai rinnakkaisjulkaisuna).

Esimerkiksi Ebscossa hakutuloksen voi rajata vertaisarvioituihin julkaisuihin (Peer reviewed) ja valita haluamansa julkaisutyypit (Source type). Jätä sen sijaan kokotekstirajaus (Full Text) mieluummin käyttämättä.

Aihealue

Jossakin tietokannoissa tulosjoukon voi rajata tietokannan käyttämien aihealueiden mukaan (subject area, categories). Tieteenalakohtaisissa erikoistietokannoissa voi olla esimerkiksi ikään, kouluasteeseen tai menetelmiin liittyviä rajausmahdollisuuksia.

Käytä aihealuerajausta vain, jos tiedät varmasti, miten se toimii käyttämässäsi tietokannassa. Muuten voit vahingossa poistaa hakutuloksesta relevantteja julkaisuja. Myöskään hakutuloksen asiasanalistauksista (keyword, thesaurus term) ei pidä suoraan ruksia sanoja hakutulosta rajaamaan. Asiasanalistaukset tai aihealueet eivät välttämättä perustu yhtenäiseen sanastoon, ja sanat voivat olla peräisin eri lähteistä. Asiasanalistoilta kannattaa sen sijaan poimia termejä talteen laajentamaan hakusanavalikoimaa

Scopuksessa tulosjoukon rajaamiseen voi käyttää Subject area -aihealuerajausta. Tässä esimerkissä hakutuloksen voisi joko rajata lääketieteen lehdissä ja kirjoissa julkaistuihin (Medicine – Limit to) tai suodattaa ne pois (Medicine – Exclude). Älä sekoita Subject area -jaottelua Keywords-listaukseen.