Tieteellisen tiedonhankinnan opas: - Kirjat ja kirja-artikkelit

Kirjat ja kirja-artikkelit

Kirjoitettu kirja on erillisteos (monografia), jonka on kokonaan kirjoittanut sama tekijä tai tekijäryhmä.

Toimitettu kirja koostuu eri ihmisten kirjoittamista kirja-artikkeleista. Kirjassa on merkintä Toimitettu (toim.), Edited (ed.), Herausgegeben (hrsg.), Redigerad (red.)

Tietokannoista haetaan etupäässä kirjoja ja lehtiartikkeleita. Kirja-artikkeleita ei ole tietokannoissa juurikaan tietueina. Oula-Finnassa on kirjan tietueeseen tallennettu usein sisällysluettelo, jossa näkyy kirjan sisältämät artikkelit. Kokoteksti-e-kirjatietokannoissa kirja-artikkelit ovat vain kirjojen sisällä tekstissä ja haettavissa kokotekstiin kohdistuvalla haulla.

Kirja voi ilmestyä myös osana julkaisusarjaa, esim. Kalevalaseuran vuosikirja, Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistyksen julkaisuja, Discourse approaches to politics, society and culture.

Kirjojen saatavuus

Kirjojen etsiminen kannattaa aloittaa Oula-Finnasta. Kun etsitty julkaisu on löytynyt, saatavuusnäyttö kertoo julkaisun perustiedot sekä sijainti- ja saatavuustiedot. Kirja-artikkeleista koostuvista kirjoista on usein sisällysluettelot.

Sijainti-linkillä voi tarkistaa painetun kirjan hyllyluokan sijainnin kirjaston kartalla. Lainassa olevaan kirjaan voi tehdä varauksen ja paikalla olevaan aineistopyynnön.

Elektronisten kirjojen yhteydessä on linkki, jonka kautta pääsee suoraan e-kirjaan. E-kirjatietokannoissa voi tehdä hakuja myös kirjojen sisältöön. Lisää tietoa e-kirjoista löydät e-kirjaoppaasta.

Kirjaudu sisään Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella (Haka Login), niin voit käyttää e-aineistoja myös Oulun yliopiston verkon ulkopuolelta.

Mikäli kirjaa ei löydy, kokeile Oula-Finnassa Kuopion Varastokirjasto -välilehteä. Oulun yliopiston kirjaston asiakkaat voivat itse tilata maksutta saatavana olevia kirjoja Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta.

Kirjoja voi hakea Oulan lisäksi esim. osoitteesta Finna.fi. Teosten viitetiedoissa on nähtävissä omistavan kirjaston lisäksi saatavuustiedot. Kaukopalvelu tilaa maksusta toisista kirjastoista lainoja ja kopioita sellaisista julkaisuista, joita ei ole Oulun yliopiston kirjastossa. Kaukopalvelun www-sivuilta löytyvät lomakkeet, joiden avulla kaukopalvelupyynnön voi lähettää.

Muista myös yleiset kirjastot, esim. Outi-kirjastot.

Voit myös pyytää kirjan hankkimista kirjaston www-sivuilta löytyvien hankintalomakkeiden avulla.