Julkaisuja etsitään tietokannoista hakusanoilla eli aihetta kuvaavilla käsitteillä. Laaja hakusanavalikoima tuottaa kattavamman hakutuloksen, joten hakusanoja kannattaa aktiivisesti etsiä ja käyttää tiedonhaussa. Monipuolinen sanavarasto on tarpeellinen myös luetun ymmärtämisessä, oppimisessa ja tekstin tuottamisessa ja on olennainen osa käsiteanalyysiä.
Tietokanta ei hae automaattisesti
Tietokanta hakee vain hakulaatikkoon kirjoitettua sanaa kirjoitetussa muodossa.
Hakusanoina käytetään yleisesti:
Hakusanat ovat
Suomen kielessä käytetään usein yhdyssanoja, esim. varhaiskasvatus, kun taas englannissa sanaliittoja, esim. early childhood education.
Yhdyssanojen osat voivat esiintyä myös irrallaan ja toisessa järjestyksessä, esim. asuntosijoittaminen, asunto sijoituskohteena, sijoitusasunto.
Älä käytä hakusanoina yleisiä termejä, kuten vaikutukset tai asenteet, koska niille löytyy paljon erilaisia synonyymeja ja ilmaisutapoja.
Huomaa myös, että samalla sanalla voi olla useita merkityksiä, esim. play = leikkiä, pelata, näytellä.
Tieteellisissä tietokannoissa voi luottaa siihen, että hakusanalla haettaessa tulee kaikki se mitä hakusanalla löytyy. Niissä voi listata niin sanotusti kaikki julkaisut, jotka sisältävät sanan x tai sanat x ja y. Tekoälytietokannoissa ja Googlessa ei ole tällaista läpinäkyvyyttä.
Tutkimusalueen käsitteistöön ja terminologiaan tutustumisessa apuna voidaan käyttää
Lisäksi seuraavista työkaluista on apua useimmilla tieteenaloilla:
Scopuksen Keyword-työkalulla voit tarkastella tulosjoukon dokumenteille annettuja asiasanoja. Esimerkissä on etsitty lisää hakusanoja muovijätteiden ympäristövaikutuksista. Hakulauseena on ollut (plastic* OR polymer* OR polypropylene* OR polyethylene*) AND (pollut* OR waste* OR debris) AND (environment* OR water OR sea* OR marine). Keywords-kohdasta voidaan poimia hakusanoiksi: Plastic Waste, Polymers, Environmental Protection, Polypropylenes, Marine Pollution, Marine Environment, Marine Debris, Sea Water, Seawater, Water Pollutant, Plastic Wastes, Water Pollutants, chemical, Pollution, Polyethylenes ja Plastic Debris.
Kuvan lähde: Scopus <www.scopus.com> 18.6.2018