Videolla esitellään mm. lainausmerkit, katkaisumerkki ja Boolen operaattorit.
Videon kesto on 4.26 minuuttia.
Kun kirjoitat tietokannan hakulaatikkoon enemmän kuin yhden sanan, tietokannalle pitää kertoa, missä suhteessa toisiinsa sanat pitää hakea. Hakusanojen yhdistämiseen käytetään Boolen operaattoreita:
Operaattoreiden suoritusjärjestys on useimmiten AND-operaatio ennen OR-operaatiota. Suoritusjärjestyksen voi määrätä käyttämällä kaarisulkeita ( ).
Tietokannoissa on allekkaiset hakulaatikot, joihin hakusanat ja operaattorit kirjoitetaan.
Joissakin tietokannoissa (esim. Oula-Finna) operaattorit pitää kirjoittaa isoilla kirjaimilla, useimmissa sillä ei ole väliä.
OR-operaatio hakee viitteet, joissa on jokin tai kaikki hakusanat. Hakusanojen järjestyksellä ei ole väliä.
AND-operaatio hakee viitteet, joissa on kaikki hakusanat. Hakusanojen järjestyksellä ei ole väliä.
AND on usein tietokannoissa oletusoperaattori, jolloin se voidaan jättää kirjoittamattakin.
Oula-Finna-oppaassa on kuvallinen esimerkki tällaisesta hausta.
Läheisyysoperaattori on parempi kuin AND-operaattori, kun halutaan varmistaa, että sanat ovat samassa asiayhteydessä eli esiintyvät dokumentissa lähellä toisiaan.
NOT-operaattori on poissulkeva ja kieltää jonkin termin esiintymisen hakutuloksessa.
milk NOT cream hakee viitteet, jotka sisältävät termin milk, mutta jättää pois kaikki ne viitteet, jotka sisältävät termin cream, vaikka viitteessä olisi lisäksi termi milk. Eli pois jäävät myös ne viitteet, joissa on sekä milk että cream.
Not-operaattorin käytössä kannattaa olla varovainen, sillä samalla voi menettää hyviäkin viitteitä.
Operaattoreiden suoritusjärjestys ei ole kaikissa tietokannoissa sama. Useimmiten AND-operaatio suoritetaan ennen OR-operaatiota. Suoritusjärjestyksen voi määrätä käyttämällä kaarisulkeita ( ). Sulkeita voi käyttää, vaikka tietokannan suoritusjärjestys ei niitä vaatisikaan.
Sulkumerkit määrittävät suoritusjärjestyksen siten, että sulkeiden sisällä olevat hakusanat yhdistetään ennen suluttomia ja sisemmät sulut ennen ulompia.
Sulkujen käytön voi monesti välttää käyttämällä hakulaatikoita.
Tietokannoissa on allekkaiset hakulaatikot, joihin hakulause muotoillaan eli hakusanat ja tarvittavat operaattorit kirjoitetaan.
Joissakin tietokannoissa alakkaisten hakulaatikoiden hakusivua sanotaan tarkennetuksi hauksi (advanced search).
Hakulaatikoiden välissä olevat AND- ja OR-operaattorit suoritetaan tietokannan suoritusjärjestyksen mukaan.
Jos koko haku eli kaikki hakusanat OR- ja AND-operaattoreineen kirjoitetaan yhteen hakulaatikkoon, OR-sanojen ympärillä pitää olla sulkumerkit. Sulkumerkit tulevat pareittain, ja alkusulkumerkin ja loppusulkumerkin pitää olla samassa hakulaatikossa; niitä ei voi jakaa eri riveille.
Kun OR-operaattorisanat sijoitetaan omaan hakulaatikkoonsa, sulkumerkkejä ei tarvita. Ajatus on, että kullekin aihepiirille on oma hakulaatikkonsa eli rivinsä, johon sen aihepiirin vaihtoehtoiset termit kirjoitetaan OR:lla erotettuina.
Alla olevat haut toimivat useimmissa tietokannoissa, esim. Ebsco, ProQuest, Scopus, Web of Science ja Oula-Finna, ja ne löytävät julkaisut joissa on:
Koska suoritusjärjestysasia ja sulkujen käyttö voi olla hankala ymmärtää, aloittelijalle turvallinen tapa tehdä haku suurimmassa osassa tietokantoja on käyttää laatikossa vain OR- ja/tai läheisyysoperaattoreita ja laatikoiden välissä vain AND-operaatiota.
Haun voi tehdä myös osissa ja yhdistää haut tietokannan hakuhistoriassa.
Hakulaatikoiden välissä olevat AND- ja OR-operaattorit suoritetaan tietokannan suoritusjärjestyksen mukaan, eli useimmissa tietokannoissa hakulaatikot yhdistetään siten, että AND-operaattori suoritetaan aina ensin, mutta esim. IEEE Xplore -tietokannassa hakulaatikoiden suoritusjärjestys on ylhäältä alaspäin.
Hakulaatikoiden vieressä on yleensä alasvetovalikot, joista voi valita, käytetäänkö ns. vapaasanahakua vai kohdistetaanko haku johonkin tietueen kenttään, esim. artikkelin otsikkoon, tai kokotekstiin eli artikkelin tai kirjan sisältöön. Lue lisää haun kohdistamisesta hakukenttiin.
Alla olevan esimerkin mukainen haku voidaan tehdä eri tietokannoissa, esim. Ebsco, ProQuest, Scopus, Web of Science ja Oula-Finna. Hakusanojen sijoittelu laatikoihin, Boolen operaattorit ja katkaisumerkit toimivat samalla tavalla kaikissa näissä tietokannoissa.
(game* OR gamif* OR gaming OR videogam* OR exergam* OR edugam*) AND (language* OR linguistic* OR pronunciat* OR vocabular*) AND (learn* OR acquisit* OR educat* OR teach* OR student*)
Katso myös